Połączenie delikatnej dyni ze zdecydowanym imbirem to strzał w dziesiątkę. Zamierzam do tego przepisu wracać wielokrotnie.
Produkty:
- 80 dkg dojrzałej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni (około 4- 5 szklanek)
- 1 spora cebula
- 3 centymetrowy kawałek imbiru
- litr wywaru z warzyw
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- pestki dyni (opcjonalnie)
- śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę obieram, bardzo drobno siekam i podsmażam w garnku o grubym dnie na dwóch łyżkach oliwy. Mieszam żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, dodaję obrany i starty na tarce imbir oraz dynię.
2. Całość smażę około 3- 5 minut. Mieszam, pilnując żeby nic nie przywarło do garnka. Po tych kilku minutach wlewam wywar z warzyw, zagotowuję. Przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję 15 minut.
3. Kiedy dynia jest miękka, wyłączam ogień. Zupę przelewam do blendera i dokładnie miksuję. Doprawiam solą, pieprzem. Rozlewam do miseczek i podaję z prażonymi pestkami dyni. W pogotowiu trzymam śmietanę aby zadowolić jej amatorów ;-)
To takie jesienne danie, rozgrzewające i antydepresyjne ; ) Zorbie jak spadnie deszcze i na dworze będzie ponuro.
OdpowiedzUsuń