Tortilla z dynią i fasolą

Produkty:
- 1 łyżka oleju
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- szczypta chili
- 2 łyżeczki kminku
- puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 1 / 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka musu z dyni*
- 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 6 tortilli
- duży, starty na tarce,  plasterek sera cheddar (opcjonalnie) 
- kwaśna śmietana (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewam olej.
2.
Dodaję cebulę, którą smażę do miękkości, około 3-5 minut.
3.
Do cebuli dokładam czosnek, smażę około minuty.
4.
Dosypuję odrobinę chili w proszku, kminek, posiekaną paprykę i smażę kolejną minutę
5.
Dodaję odsączoną fasolę, wodę, oregano, sól i pieprz. Gotuję aż większość wody odparuje.
6.
Pod patelnią wyłączam ogień,  dodaję mus z dyni i posiekaną kolendrę, mieszam.
7. Na podgrzane, na suchej patelni (lub w kuchence mikrofalowej), tortille rozprowadzam farsz,
zawijam.
9.
Można podać z salsą ze śmietany i żółtego sera.

*mus z dyni: Obraną i przekrojoną na pół dynię zawijam w folię do pieczenia, wstawiam do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika i piekę około godziny do momentu aż dynia będzie miękka. Kiedy ostygnie miksuję w blenderze. 
Mus można zrobić również inaczej: obraną ze skóry dynię pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, dodać  łyżkę cukru i sok wyciśnięty z połowy cytryny.  Dynię gotować aż zrobi się miękka (około 15 minut). Ostudzić i zmiksowałć w blenderze na gładką masę.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz