Zupa pomidorowa "Kamil"


Ta aromatyczna zupa pomidorowa czekała na mnie po powrocie z pracy i była to najlepsza niespodzianka jaką ostatnio zostałam zaskoczona.
Pomidorówkę zrobił i obfotografował mój małżonek Kamil.


Produkty:


- włoszczyzna (2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, por)
- 2 litry bulionu drobiowego albo warzywnego
- 2 drobiowe podudzia
- koncentrat pomidorowy
- puszka pomidorów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 200 g ugotowanego ryżu


Przygotowanie:


1. W garnku z wodą Kamil ugotował umyte podudzia, usuwając w trakcie gotowania szum.
2. Kiedy mięso zrobiło się miękkie, Kamil do uzyskanego bulionu dodał liście laurowe oraz  ziele angielskie. Po 10 minutach dołożył obraną i umytą włoszczyznę. Gotował kilkanaście minut do momentu aż warzywa zmiękły.
3. Po ugotowaniu warzyw Kamil wyjął je na talerz, a do garnka dodał koncentrat pomidorowy i pomidory, które uprzednio pokroił w kostkę. Gotował je 10 minut, po czym ponownie dodał ugotowaną włoszczyznę. Całość gotował jeszcze 5 minut. Zupę doprawił do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

3 komentarze

  1. Wow !!! ale smacznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zaczęłam oglądać zdjęcia na durszlaku, to mój mąż też zwrócił uwagę na Waszą pomidorówkę. Przede wszystkim ma piękny prawdziwy kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. Bo mój mąż nie żałuje koncentratu pomidorowego ;-) Jest naprawdę aromatyczna i pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń