Pierniczki orzechowe

Składniki:


- szklanka brązowego cukru
- 0,75 szkl płynnego, naturalnego miodu
- 50 g masła lub margaryny
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- 0,75 szklanki orzechów laskowych
- 2 i 2/3 szkl mąki pszennej
- 0,75 szkl płatków migdałowych
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki zmielonych albo tłuczonych goździków
- 0,75 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej 


Przygotowanie:


1. Orzechy laskowe razem z płatkami migdałowymi miksuję na proszek. 2. W misce mieszam mąkę z kakao, zmielonymi orzechami, migdałami, cynamonem, imbirem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. 
3. Miękkie masło (lub margarynę) ubijam mikserem z cukrem i miodem. Nie przerywając ubijania, dodaję stopniowo po jajku. 
4. Zmniejszam obroty miksera i porcjami wsypuję przygotowaną mąkę z przyprawami. Na koniec dodaję skórkę pomarańczową. 
5. Z masy, wilgotną dłonią, formuję kulki (lekko je spłaszczam) , które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. 
6. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 15 minut. 

1 komentarz