Sernik nowojorski

Lubię ten sernik z dwóch powodów. Pierwszy- wszystkim smakuje, jest miękki i wilgotny.
Drugi powód- nie ma w nim mąki, proszku do pieczenia, ani tym podobnych wspomagaczy...


Składniki na spód:

- 120 g drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
- 0,75 szk cukru
- 50 g roztopionego masła

Masa serowa:

- 0,5 kg twarogu sernikowego
- 2 jaja od szczęśliwej kury
- 1,5 szk śmietany (użyłam 22%)
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 40 g roztopionego masła

Dekoracja:

- cukier puder
- mała śmietanka 36 %

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 165 stopni.
2. Pokruszone ciastka, z cukrem i roztopionym masłem dokładnie mieszam. Gotową masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm.
3. Śmietanę, cukier, jaja i ekstrakt z wanilii  miksuję w robocie kuchennym. Dodaję twaróg sernikowy  i wszystko dalej mieszam do uzyskania jednolitej masy . Podczas miksowania wlewam roztopione masło. Całość przelewam do tortownicy.
4. Piekę od 45 do 60 minut, wyjmuję z piekarnika i studzę.
5. Sernik wstawiam do lodówki na całą noc (ale 4 godziny wystarczą). Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Podaję z bitą śmietaną*

* Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier. Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.

3 komentarze

  1. Bardzo lubię ten sernik! A Twój jeszcze tak ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny sernik na pięknych talerzach!!!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki dziewczyny, sernik cieszył się wśród gości powodzeniem ;-) A talerze to mój ukochany Bolesławiec, którego nigdy dość ;-)))

    OdpowiedzUsuń