Sernik włoski z sera ricotta

Produkty na spód:

- 150 g drobno pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła

Produkty na masę sernikową:

- 750 g sera ricotta
- 250 g twarogu sernikowego
- 0,5 szkl cukru
- 2 łyżki brandy
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- 3 żółtka z jaj od szczęśliwej kury

 Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni

2. Pokruszone ciastka mieszam z masłem, które rozprowadzam na tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej wcześniej masłem lub wyściełanej pergaminem.

3. Do miski wkładam ser ricotta i twaróg sernikowy, które ubijam na gładką masę.

4. Dodaję cukier, brandy i wanilię, wszystko  mieszam. Dokładam żółtka jaj i ubijam do momentu połączenia składników.

5. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 (góra 45) minut, gdy zetnie się środek ciasta.

2 komentarze

  1. mmm wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak się właśnie ostatnio zastanawiałam jak smakuje sernik z ricottą :) Na pewno wygląda apetycznie i w smaku pewnie równie niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń