Składniki:
- 90- 100 g. rukoli
- kawałek arbuza pokrojonego w kostkę (kilkanaście kosteczek)
- kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
- kilka czarnych, pokrojonych oliwek
- ser pleśniowy pokrojony w kostkę (kilka kostek)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- wyciśnięty ząbek czosnku
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Sos: wszystkie produkty umieszczam np. w słoiczku, kubku i bardzo dokładnie mieszam.
2. Na talerzach rozkładam umyte, osuszone liście rukoli. Dodaję do nich pokrojonego arbuza, ser, cebulę i oliwki. Skrapiam sosem winegret, delikatnie mieszam łyżkami do sałaty. Oprószam pieprzem, solą , podaję na stół.
Biorę tę sałatkę w ciemno:-)
OdpowiedzUsuń