Sałatka ze szpinakiem, z gruszką i serem pleśniowym

Produkty:

- 250 g listków młodego szpinaku
- 2 małe dojrzałe gruszki, albo 1 duża
- około łyżki soku z cytryny
- garść orzechów włoskich
- 100 g sera pleśniowego (rokpol, roquefort, gorgonzola)
- świeżo mielony pieprz
- sól

składniki na sos winegret:

- 1, 5 łyżki octu winnego albo łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- mały ząbek bardzo drobno posiekanego czosnku
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

1. Sos: wszystkie produkty umieszczam np. w słoiczku i bardzo dokładnie mieszam.

2. Na talerzach rozkładam szpinak, oprószam go pieprzem i solą.

3. Na szpinaku układam skropioną cytryną, pokrojoną w plastry gruszkę, rozkładam pokrojony w kostkę ser, posypuję orzechami i przed samym podaniem polewam sosem winegret.





1 komentarz