Składniki:
- kurczak ( około 1,3- 1,5 kg)
- sól
- pieprz
- 5 ząbku czosnku + 2 całe główki
- 4 małe kwaśne jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 2 marchewki
- 5 małych cebul
- 2 łyżki oliwy
- 150 g stopionego masła
Przygotowanie:
1. Kurczaka natarłam ze wszystkich stron solą, pieprzem i 5 ząbkami wyciśnietego przez praskę czosnku. Włożyłam go na godzinę do lodówki.
2. Jabłka obrałam, usunęłam z nich gniazda nasienne i pokroiłam w grubą kostkę.
3. Kurczaka wyjęłam z lodówki, umieściłam w żaroodpornym naczyniu, a do jego środka włożyłam część jabłek. Posmarowałam połową roztopionego masła i piekłam przynajmniej 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pamietając aby co kilka minut polewać go pozostałym stopionym masłem, a później sokiem, który wypłynie podczas pieczenia.
4. Resztę jabłek skropiłam sokiem z cytryny i włożyłam do lodówki.
5. Marchewki, cebulę obrałam i przekroiłam wzdłuż na pół. To samo zrobiłam z główkami czosnku.
6. W czasie kiedy kurczak się piecze, rozgrzałam na patelni oliwę, umiesciłam na niej, stroną przecięcia do dołu, marchewki, cebulę i czosnek. Smażyłam 7 minut, posoliłam i 15 minut przed końcem pieczenia mięsa dodałam je do niego. Polałam masłem i sokiem z pieczenia.
7. Pod koniec pieczenia nakłuwam udko, sprawdzając czy kurczak jest gotowy. Jesli wypływajacy sok jest przeźroczysty, wyjmuje z piekarnika.
* inspiracja "Magazyn Kuchnia"
mmm... ale kuszący sposób na kurę!
OdpowiedzUsuń