Schab z pietruszką z rukolowo-miętowym pesto



Składniki:


- 1 kg schabu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 100 ml oliwy
- 6 średniej wielkości korzeni pietruszki
- 1 sparzona cytryna

Składniki na pesto:

- garść liści mięty
- garść liści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki białego octu winnego
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- skórka otarta z cytryny
- odrobina oliwy

Przygotowanie:

1. Umyte, osuszone i oczyszczone mięso pokroiłam na kotlety.
2. Na patelni rozgrzałam połowę oliwy. Posolone i popieprzone mięso, obsmażyłam na mocnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
3.Zdjęłam z ognia, przełożyłam do żaroodpornego naczynia.
4. Pietruszki obrałam, przekroiłam wzdłuż na połówki. Na patelnię na której wcześniej smażyłam schab dolałam pozostałą oliwę i smażyłam do chwili, aż się zarumieniły. 
5. Przełożyłam je do naczynia z mięsem, wycisnęłam na nie i na mięso sok, włożyłam je do naczynia ze schabem stroną przecięcia do góry. Posoliłam, popieprzyłam, skropiłam odrobiną oliwy.
6. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 30 minut. Po tym czasie mięso odwróciłam na drugą stronę i dopiekałam przez 10 minut.

Przygotowanie pesto:

1. Wszystkie skłądniki z wyjątkiem soku z cytryny  i skórki z cytryny zmiksowałam w blenderze ( można rozgnieść w moździerzu).
2. Dodałam sok i skórke z cytryny, odroninę oliwy. Wymieszałam. 

Naczynie żaroodporne wyjęłam z piekarnika, na mięsie rozsmarowałam pesto i udekorowałam listkami mięty i rukoli. 

* przepis "Magazyn Kuchnia"

Brak komentarzy

Prześlij komentarz