Zupa krem z białych warzyw


Składniki:

- duży seler
- 2 spore pietruszki
- 1 cebula
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- kilka różyczek kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1,2 l bulionu
- sól
- gałka muszkatułowa
- pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Zagotowałam bulion.
2. Warzywa obrałam, umyłam i pokroiłam. Wrzuciłam je do gorącego bulionu razem z przyprawami.
3. Gotowałam na średnim ogniu, aż do miękkości. Wyjęłam z zupy ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam ją w blenderze.
4. Przelałam do czystego garnka doprawiłam solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

2 komentarze