Domowe kajzerki prosto z piekarnika

Składniki:

- 20 g świeżych drożdży albo czubata łyżeczka instant
- łyżeczka cukru
- 210 ml letniej wody + łyżka zimnej wody
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 10 g masła
- żółtko
- sezam, czarnuszka, mak do posypania bułek
- odrobina oliwy do natłuszcenia rąk

Przygotowanie:

1. W małym naczyniu pokruszyłam drożdże, dodałam do nich łyżeczkę cukru, 4 łyżki letniej wody i dokładnie wymieszałam.
2. Makę, masło i sól utarłam palcami, dodałam do nich rozpuszczone drożdże i wyrabiając ciasto rękoma dolewałam pomału wodę. 
3. Gotowe ciasto przełożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
4. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, piekarnik nagrzałam do 230 stopni C.
5. Posmarowanymi oliwą dłońmi formowałam z ciasta bułeczki, które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Żółtko wymieszałam z łyżką zimnej wody i posmarowałam nim wierzch kajzerek, które posypałam czarnuszką/ sezamem/makiem/solą.
7. Bułki wstawiłam do piekarnika na 5 minut, po tym czasie jego temperaturę zredukowałam do 200 stopni C i piekłam jeszcze 10 minut. Przed zjedzeniem czekałam, aż kajzerki ostygną.




4 komentarze