Naleśniki z bananami


Składniki na ciasto: (8- 10 naleśników)

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na farsz

- łyżka masła
- 2 dojrzałe banany
- syrop klonowy
- masło orzechowe (opcjonalnie)
- cukier

Przygotowanie:

1. Banany kroję w grube plasterki.
2. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję owoce. Kiedy zmiękną i zaczną się rumienić posypuję je cukrem. Smażę chwilę, aż cukier zaczyna się karmelizować.
3. Wnętrze naleśników smaruję masłem orzechowym, składam je w trójkąty i polewam syropem klonowym. Na koniec układam gorące banany.


3 komentarze

  1. pysznie wyglądają, lubię każdą wersje naleśników:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, prawdziwa naleśnikowa rozpusta! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. To chyba moja ulubiona wersja naleśników :)

    OdpowiedzUsuń