środa, 23 października 2013

Makaron z błyskawicznym sosem pomidorowym

Już w piątek 25 października Światowy Dzień Makaronu, a my z Krysią dzisiaj postanowiłyśmy rozpocząć jego obchody
Składniki na 2 osoby:

- 200- 250 g dowolnego makaronu
- oliwa extra virgine
- 2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryczka chili, oczyszczona z nasion i drobno pokrojona
- listki z pęczka świeżej bazylii lub natki
- puszka (400g) krojonych pomidorów bez skórki
- świeżo starty parmezan
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Oliwę rozgrzałam na patelni, dodałam czosnek, chili i chwilę podsmażałam. Dorzuciłam listki bazylii i po kilku sekundach pomidory. Doprowadziłam do wrzenia i dusiłam 5 minut.
2. Doprawiłam solą i pieprzem.
3. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu we wrzącej i osolonej wodzie.
4. Ugotowany i odsączony makaron przełożyłam na patelnię z ciepłym sosem, wymieszałam. Przed podaniem można posypać świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.

wtorek, 22 października 2013

Zupa krem z białych warzyw


Składniki:

- duży seler
- 2 spore pietruszki
- 1 cebula
- 1 mały por
- 4 ząbki czosnku
- kilka różyczek kalafiora
- 2 ziemniaki
- 1,2 l bulionu
- sól
- gałka muszkatułowa
- pieprz
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Zagotowałam bulion.
2. Warzywa obrałam, umyłam i pokroiłam. Wrzuciłam je do gorącego bulionu razem z przyprawami.
3. Gotowałam na średnim ogniu, aż do miękkości. Wyjęłam z zupy ziele angielskie, liście laurowe i zmiksowałam ją w blenderze.
4. Przelałam do czystego garnka doprawiłam solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny.

poniedziałek, 21 października 2013

Schab z pietruszką z rukolowo-miętowym pesto



Składniki:


- 1 kg schabu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 100 ml oliwy
- 6 średniej wielkości korzeni pietruszki
- 1 sparzona cytryna

Składniki na pesto:

- garść liści mięty
- garść liści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki białego octu winnego
- szczypta soli
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- skórka otarta z cytryny
- odrobina oliwy

Przygotowanie:

1. Umyte, osuszone i oczyszczone mięso pokroiłam na kotlety.
2. Na patelni rozgrzałam połowę oliwy. Posolone i popieprzone mięso, obsmażyłam na mocnym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
3.Zdjęłam z ognia, przełożyłam do żaroodpornego naczynia.
4. Pietruszki obrałam, przekroiłam wzdłuż na połówki. Na patelnię na której wcześniej smażyłam schab dolałam pozostałą oliwę i smażyłam do chwili, aż się zarumieniły. 
5. Przełożyłam je do naczynia z mięsem, wycisnęłam na nie i na mięso sok, włożyłam je do naczynia ze schabem stroną przecięcia do góry. Posoliłam, popieprzyłam, skropiłam odrobiną oliwy.
6. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 30 minut. Po tym czasie mięso odwróciłam na drugą stronę i dopiekałam przez 10 minut.

Przygotowanie pesto:

1. Wszystkie skłądniki z wyjątkiem soku z cytryny  i skórki z cytryny zmiksowałam w blenderze ( można rozgnieść w moździerzu).
2. Dodałam sok i skórke z cytryny, odroninę oliwy. Wymieszałam. 

Naczynie żaroodporne wyjęłam z piekarnika, na mięsie rozsmarowałam pesto i udekorowałam listkami mięty i rukoli. 

* przepis "Magazyn Kuchnia"

niedziela, 20 października 2013

Ciasto z jabłkami pod orzechową kruszonką



Składniki na kruszonkę:

- 50 g orzechów laskowych
- 50 g mąki
- 25 g brązowego cukru
- 25 g zimnego masła

Przygotowanie:

Składniki kruszonki rozdrobniłam w blenderze, ale nie zbyt drobno, tak żeby pozostały kawałki orzechów.

Składniki na ciasto:                                                               

- 150 g miękkiego masła
- 140 g brązowego cukru
- 2 duże jajka
- 225 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 kg kwaśnych jabłek ( użyłam szarej renety i więcej niż podaje przepis) obranych, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę
- 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę.
3. Stale ucierając, dodawałam pojedynczo jajka.
4. Gdy masa stała się gładka, zmniejszyłam obroty miksera i ucierając dalej dodawałam po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem na zmainę z jabłkami i mlekiem.
5. Tortownicę o średnicy 20 cm, wysmarowałam masłem. Napełniłam ją ciastem, wygładziłam wierzch, posypałam orzechową posypką.
6. Ciasto wstawiłam do piekarnika na 70 minut, po upieczeniu pozostawiłam w formie na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjęłam i ostudziłam.

* przepis: "Kuchnia magazyn dla smakoszy" 9/2013

czwartek, 17 października 2013

Polędwica w sosie chrzanowym

Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe ( każda około 400 g)
- 1,5 łyżki oliwy
- litr bulionu warzywnego
- słoiczek 180 g chrzanu
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

1. Polędwiczki umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i oczyściłam z włókien.
2. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę, na której ze wszystkich stron obsmażyłam polędwiczki.
3. Kiedy były rumiane wlałam do nich gorący bulion, dodałam sól i pieprz. Dusiłam około 45- 50 minut.
4. Pod koniec duszenia na patelni rozgrzałam 2 łyzki masła, do których dodałam 2 łyżki mąki i mieszając do połączenia składników zrobiłam zasmażkę. Na patlnię przelałam bulion z polędwicy i bardzo szybko mieszałam aby nie powstały żadne grudki z mąki. Zagotowałam, zmniejszyłam ogień, dodałam chrzan, sól i pieprz. Wymieszałam.
5. Gotowałam na wolnym ogniu, aż sos zgęstniał. Gotowy przelałam do rondla z polędwicami.


poniedziałek, 14 października 2013

Brzydka, ale smaczna zupa z bakłażana

Składniki:

- 6 łyżek oleju arachidowego ( użyłam oliwy z oliwek)
- 2- 3 średnie bakłażany, pokrojone w kostkę 
- 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 2-cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno posiekany
- 1 ostra papryczka chili, oczyszczona i pokrojona w plastry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 l bulionu z kurczaka ( użyłam z warzyw)
- 2 łyżeczki soli 
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki drobno posiekanej kolendry
- ciepły chleb typu pita, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wyłożyłam połowę kostek bakłażana i smażyłam kilka minut, aż zmiękły i się zarumieniły. Co jakiś czas mieszałam.
2. Gotowego bakłażana przełożyłam do miski i czynność powtórzyłam z pozostałą jego porcją.
3. W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oliwy, włożyłam imbir, czosnek i chili i na średnim ogniu smażyłam kilka minut. Wsypałam przyprawy, 2 łyżeczki soli morskiej, cukier, wymieszałam i dodałam połowę usmażonego bakłażana, wlałam bulion.
4. Doprowadziłam do wrzenia, gotowałam wolno 1o minut. 
5. Zupę zmiksowałam partiami w blenderze, wlałam z powrotem do rondla, dodałam drugą połowę bakłażana, wymieszałam. Podgrzałam, dodałam sok z cytryny i świeżą kolendrę. Doprawiłam do smaku.
6. Można podawać z ciepłym chlebem pita.

* inspiracja: Annie Bell  "Soup. Glorious Soup"

sobota, 12 października 2013

Maślany kurczak pieczony z jabłkami


Składniki:

- kurczak ( około 1,3- 1,5 kg)
- sól
- pieprz
- 5 ząbku czosnku + 2 całe główki   
- 4 małe kwaśne jabłka
- łyżka soku z cytryny
- 2 marchewki
- 5 małych cebul
- 2 łyżki oliwy
- 150 g stopionego masła

Przygotowanie:

1. Kurczaka natarłam ze wszystkich stron solą, pieprzem i 5 ząbkami wyciśnietego przez praskę czosnku. Włożyłam go na godzinę do lodówki.
2. Jabłka obrałam, usunęłam z nich gniazda nasienne i pokroiłam w grubą kostkę. 
3. Kurczaka wyjęłam z lodówki, umieściłam w żaroodpornym naczyniu, a do jego środka włożyłam część jabłek. Posmarowałam połową roztopionego masła i piekłam przynajmniej 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, pamietając aby co kilka minut polewać go pozostałym stopionym masłem, a później sokiem, który wypłynie podczas pieczenia.
4. Resztę jabłek skropiłam sokiem z cytryny i włożyłam do lodówki.
5. Marchewki, cebulę obrałam i przekroiłam wzdłuż na pół. To samo zrobiłam z główkami czosnku. 
6. W czasie kiedy kurczak się piecze, rozgrzałam na patelni oliwę, umiesciłam na niej, stroną przecięcia do dołu, marchewki, cebulę i czosnek. Smażyłam 7 minut, posoliłam i 15 minut przed końcem pieczenia mięsa dodałam je do niego. Polałam masłem i sokiem z pieczenia.
7. Pod koniec pieczenia nakłuwam udko, sprawdzając czy kurczak jest gotowy. Jesli wypływajacy sok jest przeźroczysty, wyjmuje z piekarnika.

* inspiracja "Magazyn Kuchnia"

piątek, 11 października 2013

Owsianka na bazie jogurtu


Składniki:

- 5-6 łyżek płatków owsianych górskich
- 1- 1,5 łyżki naturalnego, płynnego miodu
- 3 łyżki jogurtu
- 1 dojrzały banan
- kilkanaście migdałów
- figa (opcjonalnie)

Przygotowanie:  

1. Do rondelka wsypałam płatki owsiane. Całość zalałam wrzącą wodą (w takiej ilości, by przykryły płatki powyżej 2 cm), wymieszałam, przykryłam i  na małym ogniu gotowałam około dziesięciu minut często mieszając. Płatki muszą wchłonąć całą wodę i zmięknąć.
2. Gotowe płatki przełożyłam do miseczki, dodałam rozgniecionego banana, miód i jogurt, wymieszałam. Owsiankę posypałam uprażonymi na suchej patelni migdałami.

czwartek, 10 października 2013

Prosta szarlotka


Składniki:

- 1,20 kwaśnych jabłek (użyłam antonówki)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki masła + odrobina do wysmarowania blachy
- 0,5 szkalnki rodzynek
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 200 g masła
- cynamon
- jogurt lub śmietana (opcjonalnie) gdyby ciasto okazało się "za suche"

Przygotowanie:

1. Jabłka obrałam ze skóry, pokroiłam na ćwiartki i pozbyłam się gniazd nasiennych.
2. W szerokim rondlu z grubym dnem rozpuściłam masło, umieściłam w nim kawałki jabłek, dodałam 4 łyżki cukru, wymieszałam i smażyłam kilkanaście minut, aż owoce zaczęły się rozpadać i puszczać sok. Dołożyłam rodzynki i dusiłam, co jakiś czas delikatnie miesząjac, jeszcze około 10- 15 minut. Pozostawiłam do ostygniecia.
3. Na stolnicę przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodałam masło i całość drobno posiekałam. Dołożyłam żółtka i zagniotłam ciasto
( jeśli ciasto się rozpada dodaję odrobinę śmietany albo jogurtu).
4. Blaszkę wysmarowałam masłem, wyłożyłam na nią połowę ciasta, które gęsto ponakłuwałam widelcem. Wstawiłam ją, razem z pozostałym ciastem, na 10 minut do zamrażalnika.
5. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni C.
6. Ostudzone jabłka wyłożyłam równomiernie na spód ciasta, a na nie pokruszyłam pozostałe ciasto. Oprószyłam je cynamonem i wstawiłam do piekarnika na 45 minut.

środa, 9 października 2013

Spaghetti z oliwkami, kaparami i pomidorami

Składniki dla 2 osób:

- 1 średnia, biała cebula, obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- garść czarnych oliwek bez pestek
- garść zielonych oliwek bez pestek
- kilkanaście kaparów w occie
- 4 średnie pomidory obrane ze skóry
- łyżeczka suszonej albo świeżych liści bazylii
- sól
- 200- 250 g spaghetti

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek podsmażyłam na oliwie na złoty kolor.
2. Czarne i zielone oliwki oraz odsączone z octu kapary pokroiłam, dodałam bazylię i dusiłam kilka minut, posoliłam odrobinę do smaku.
3. Spaghetti ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i wymieszałam z sosem.

wtorek, 8 października 2013

Zupa ogórkowa na wywarze z żeberek


Składniki na wywar:

1,5 litra wody
- 400 g żeberek wieprzowych
- 3 obrane marchewki
- 2 obrane pietruszki
- 1/4 selera, obranego i przekrojonego na pół
- 1 mały por
- 1 obrana  cebula
- 2 obrane ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- garść natki pietruszki 
- garść naci selera
- 1 łyżka lubczyku 
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- maggi (opcjonalnie)

Przygotowanie wywaru:

1. Mięso umyłam, usunęłam z niego nadmiar tłuszczu i skórę, włożyłam do garnka z zimną wodą  i doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień, gotowałam 30 minut pod półprzykryciem, usuwajac co jakiś czas szumowiny.
2. Po półgodzinie do garnka włożyłam pozostałe składniki z wyjątkiem cukru i soli. Wywar gotowałam pod półprzykryciem na maleńkim ogniu godzinę. Przed końcem gotowania dodałam sól i cukier + ewentualnie odrobinę maggi.
3. Gotowy wywar odcedziłam, zostawiając marchewkę selera i pietruszkę, które pokroiłam w palsterki.

Składniki na zupę:

- 0,5 kg kiszonych ogórków
- 3- 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
- 150 g masła
- pęczek kopru
- sól i pieprz
- gęsta śmietana (opcjonalnie), ja nie używam

Przygotowanie:

1. Ogórki starłam na grubej tarce, przesmażyłam na maśle i razem z ziemniakami dodałam do wywaru. Zupę gotowałam kilkanaście minut do momentu, aż kartofle stały się miękkie.
2. Na koniec dołożyłam pokrojony koperek ( i opcjonalnie śmietanę). W razie potrzeby doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

sobota, 5 października 2013

Kulki owsiane



Składniki:

- 200 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g żurawin albo jagód goji
- 50 g obranych i pokrojonych orzechów np. pistacjowych, laskowych, włoskich
- 20 g migdałów obranych ze skórki, pokrojonych
- łyżka sezamu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 150 ml- 250 ml kefiru

Przygotowanie:

1. Suche składniki wsypałam do miski, dodałam 150 ml kefiru i wymieszałam. Jeśli masa jest za mało kleista dodaję kefir, a jeśli za rzadka dosypuje otręby.
2. Miskę na 10 minut wkładam do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewan do temperatury 190 stopni C.
4. Blachę wykładam papierem do pieczenia, na której układam uformowane z masy owsianej kulki.
5. Piekę około 12- 15 minut, w połowie pieczenia kulki przekładam na drugą stronę.
6. Przed zjedzeniem studzę.