Gruszkowa tarta

Składniki na ciasto:

- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli 
- jajko

Składniki na nadzienie:

- 5 gruszek ( dałam 3 i było, aż nadto)
- 50 g mąki
- 50 g cukru + trochę do posypania
- imbir do smaku
- cynamon do smaku

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki spodu z wyjątkiem jajka połączyłam i zagniotłam ciasto. Pod koniec zagniatania dodałam jajko. Ciasto przez 30 minut chłodziłam w lodówce.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę do tarty o średnicy 24 cm.
3. Nakłuwałam ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piekłam 20 minut. 
4. Gruszki pokroiłam na plasterki i usunęłam z nich pestki. 
5. Pokrojone owoce umieściłam w misce do której dodałam mąkę, cukier, imbir i cynamon. Dokładnie wymieszałam, a potem ułożyłam na podpieczonym spodzie. Na wierzchu posypałam cukrem. 
6. Piekłam 35 minut w temperaturze 170 stopni C.

Przepis: "Alfabet ciast" Zofia Rudnicka

1 komentarz