Muffinki dyniowo-pomarańczowe z musem śliwkowym

Składniki:

- 300 g puree z pieczonej dyni
- 1 świeża pomarańcza
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- opakowanie budyniu śmietankowego 
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. 
2. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami. 
3. Starłam skórkę z pomarańczy i wycisnęłam z niej sok (50 ml). 
3. Puree z dyni zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. 
4. Roztopiłam masło, ostudziłam i wymieszałam razem z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodałam mus dyniowy i jeszcze raz łam wszystkie składniki. 
5. Do drugiego naczynia przesiałam mąkę, dosypałam proszek do pieczenia, sól, cukier, i budyń, wymieszałam. 
6. Do suchych składników dodałam mokre i delikatnie łyżką wymieszałam do połączenia się składników w jednolite ciasto. 
7. Nałożyłam równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyłam pełną łyżeczkę powideł, częściowo wciskając je w w masę. 
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. 

przepis: kwestiasmaku.com

1 komentarz