piątek, 24 kwietnia 2015

Ciasto migdałowe

czyli Toucinho do Céu
Składniki:

– 1 szklanka cukru
- 120 ml wody
– 2 łyżki smalcu
– szczypta soli
– 250 g zmielonych migdałów (albo płatków migdałowych)
– 50 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy)
– 5 żółtek
– 2 całe jajka
– 2 łyżeczki zapachu migdałowego lub likieru Amaretto
– starta skórka z 1/2 pomarańczy

- cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

1. Tortownicę o szerokości 25 cm wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. 
2. Do rondla wlałam wodę i rozpuściłam w nim cukier oraz smalec. Dodałam zmielone migdały. Całość gotowałam 10 minut, często mieszając aż masa zgęstniała. 
3. Rondel zdjęłam z ognia dodałam pokrojone na kawałki masło i dobrze wymieszałam do całkowitego jego rozpuszczenia.
4. Jajka oraz żółtka roztrzepałam w misce, przelałam do masy i delikatnie wymieszałam. Na koniec dodałam amaretto (lub zapach migdałowy) oraz skórkę otartą z pomarańczy.
5. Masę przelałam do formy i piekłam 30 minut, aż ciasto nabrało złocistego koloru.
6. Gotowe wyjęłam z piekarnika i ostudziłam. Oprószyłam cukrem pudrem.


czwartek, 23 kwietnia 2015

Babka kokosowa

Składniki na ciasto:

- 250 g miękkiego masła 
- szklanka cukru 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 4 jajka 
- 2 szklanki mąki pszennej 
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
-  szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do oprószenia formy 
-  szklanka mleka (krowiego albo roślinnego)
- dojrzały banan (opcjonalnie)

Lukier

- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki (lub nieco więcej) soku z cytryny
- wiórki koksowe do posypania babki

Przygotowanie ciasta:

1. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni C.
2. Formę z kominem na babkę wysmarowałam masłem i oprószyłam wiórkami kokosowymi.
3. Masło, cukier i ekstrakt z wanilii utarłam na gładką masę. Stale miksując dodawałam stopniowo po jednym jajku.
4. Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawałam do masy nie przestając miksować. Wsypałam wiórki koksowe i rozgniecionego banana jeśli się na niego decyduję. 
5. Kiedy masa jest jednolita przelewam ją do formy, którą wstawiam do piekarnika na minimum 60 minut. Piekę do tzw suchego patyczka.
6. Po ostudzeniu szykuję lukier.

Przygotowanie lukru:

1. Cukier puder wymieszałam z sokiem z cytryny.  
2. Za pomocą pędzla posmarowałam nim całą babkę na koniec posypując wiórkami kokosowymi.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta z tuńczykiem i pomidorami

Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin. Ponownie ciasto umieszczam w piekarniku i zapiekam 5 minut.

Produkty na farsz:


- puszka rozdrobnionego tuńczyka 
- puszka pomidorów 
- 2-3 łyżki sosu pomidorowego
- 1 mała cebula, obrana, pokrojona w plasterki
- kilkanaście zielonych (lub czarnych) oliwek
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Podpieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i napełniłam je dodatkami: posmarowałam sosem pomidorowym, ułożyłam  tuńczyka, oliwki i cebulę.   Doprawiłam solą i pieprzem.
2. Wstawiłam do piekarnika na około 30 minut.

niedziela, 12 kwietnia 2015

Krewetki z chili i czosnkiem

Składniki dla 2- 3 osób:

- 500 g (około 40 sztuk) krewetek Black Tiger, surowych albo mrożonych
- 1 papryczka chili
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- 80 g masła
- 5 łyżek oliwy extra vergine
 - sól  do smaku
- 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:

1. Krewetki wyjęłam z zamrażarki na około godzinę przed przygotowaniem. 
2. Kiedy odtajały przełożyłam je na durszlak i przepłukałam zimną wodą, zostawiłam żeby odciekły. 
3. Czosnek obrałam, pokroiłam w cienkie plasterki. Chilli oczyściłam z pestek i posiekałam. 
4. Natkę opłukałam, osuszyłam i także drobno pokroiłam. 
5.  W dużym  rondlu podgrzałam olej, dodałam masło, a kiedy się rozpuściło dodałam czosnek i chili. Smażyłam kilka chwil mieszając i pilnując żeby nic się nie zarumieniło. 
6. Dorzuciłam krewetki i smażyłam kilka minut co jakiś czas mieszając Kiedy się zwinęły, a ogonki stały się zdjęłam je z ognia.
7.  Krewetki oprawiłam solą i posypałam zieloną pietruszką. Podałam od razu po przygotowaniu z bagietką.

sobota, 11 kwietnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

Składniki dla 2 osób:

- 200 g oczyszczonych, bez nerwów i twardych końcówek, liści jarmużu
- 1- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2/3 szklanki uprażonych migdałów lub płatków migdałowych
- około 80 ml oliwy z oliwek
- sól do smak
- pieprz do smaku
- około 200-250 g ugotowanego al dente ulubionego makaronu

Przygotowanie:

1. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Umyte i osuszone liście jarmużu umieszczam w pojemniku rozdrabniacza razem z obranym i pokrojonym czosnkiem, uprażonymi migdałami, parmezanem, oliwą oraz odrobiną soli i pieprzu. Blenduję do uzyskania gładkiej masy.
3. Kiedy makaron jest al dente odcedzam go, pozostawiając 3-4 łyżki wody z gotowania. Do gorącego makaronu dodałam część pesto i wymieszałam. Makron przełożyłam na talerze na każdej porcji umieściłam pozostałe pesto. Posypałam startym parmezanem. 

piątek, 3 kwietnia 2015

Rainbow cake ( tęczowy tort)

Składniki na ciasto (6 blatów): 

-  226 g masła 

- 220 g cukru
- 5 białek 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 375 g mąki pszennej 
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli 
- 355 g mleka 
- barwniki w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)

Przygotowanie:


1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiałam do miski.

2. W drugiej misie umieściłam masło, które zmiksowałam na gładką, puszystą masę. 
3. Stopniowo, cały czas miksując,  dodawałam cukier. Wbijałam białka, jedno po drugim i miksowałam. Dodałam ekstrakt i wymieszałam.
4.  Do zmiksowanej masy maślanej dolewałam mleko na przemiennie  z suchymi składnikami z pierwszej miski. Miksowałam do połączenia się produktów. 
5. Ciasto zważyłam, otrzymany wynik podzieliłam na 6. 
6. Każdą część ciasta umieściłam w osobnej miseczce. Do każdej z nich dodałam odrobinę innego barwnika: fioletowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego, czerwonego. Wymieszałam dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
7. Ciasto przełożyłam do 6 jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 22 cm.
8. Wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i piekłam około 15 - 20 (do suchego patyczka).
9. Gotowe wyjęłam z piekarnika i studziłam na kratce.





Składniki na krem:


- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone 
- kilka łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego 



Przygotowanie:

1. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder i ekstrakt. 
2. Dodałam serek mascarpone i wymieszałam. 

Wykończenie tortu:

1. Poszczególne blaty ciasta przekładałam kremem: blat fioletowy położyłam na paterze i posmarowałam kremem, następnie to samo uczyniłam z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym.
2. Wierzch i boki tortu posmarowałam kremem śmietankowym. 
3.  Cały tort schłodziłam w lodówce przez minimum 3 godziny przed podaniem.


przepis: mojewypieki.com

czwartek, 2 kwietnia 2015

Muffinowy potwór z Ulicy Sezamkowej

Składniki na maślane muffiny:

- 1,25 szklanki mąki
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
0,75 szklanki cukru
- 6 łyżek masła w temperaturze pokojowej
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- łyżeczka esencji waniliowej
- 1/3 szklanki pełnotłustego mleka

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2.  Formę do muffinów wyłożyłam papilotkami.
3. W jednej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia i sól.
4. W drugiej misce ubiłam cukier i masło na puszystą masę. Do tej masy dodałam jajka i esencję waniliową, ubijałam, aż składniki się połączyły. Stopniowo, w 3 porcjach, dodawałam mąkę na przemian z mlekiem. Mieszałam do połączenia się produktów.
5. Do papilotek nakładałam równe porcje ciasta, do 3/4 wysokości. 
6. Wstawiłam do piekarnika i piekłam około 20 minut.
7. Po upieczeniu muffiny studziłam na kratce.

Składniki na krem:

- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 200 g śmietany 36% (mocno schłodzonej)
- 2- 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

1. Śmietanę ubiłam na sztywno (uważając aby jej nie przebić.
2. Pod koniec ubijania wsypałam cukier puder.
3. Dodałam serek mascarpone, barwnik i wymieszałam.
4. Gotowy krem przełożyłam do woreczka dekoratorskiego zakończonego tylką ( użyłam tylkę Wiltona nr 21).
5. Wyciskałam krem na muffiny przytykając końcówkę blisko ciastka, a następnie szybko podnosząc woreczek ku górze. W ten sposób pokryłam "włosami" całą babeczkę. Powtórzyłam z pozostałymi muffinami.

Składniki do dekoracji:

-  ulubione okrągłe herbatniki ( na usta)
-  24 białe drażetki typu letinki czy m&m`s ( na oczy)
- 24 kropelki czekoladowe tzw. chocolate chips 
- minimalna ilość niebieskiego barwnika spożywczego (użyłam barwnik w żelu)

1. W każdej muffinie ostrym nożem wycięłam usta. W gotowe otwory wkładałam połówkę ciasta.
2. Nad ustami ułożyłam drażetki obok siebie, a do nich przykleiłam za pomocą odrobiny kremu chocolate chips.
3. Wstawiłam do lodówki.

środa, 1 kwietnia 2015

Udka kurczaka w sosie curry

Składniki:

- 8-10 podudzi lub udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka garam masala
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól do smaku
-  pieprz do smaku
- 200 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

1. Mięso umyłam i osuszyłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. 
2. Pastę curry wymieszałam z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Kiedy powstała półpłynna marynata do mięsa pokryłam nią dokładnie udka z każdej strony. 
3. Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek lekko rozgniotłam. Dodałam do mięsa. Przykryłam folią i odstawiłam w chłodne miejsce na około godzinę. 
4. Piekarnik rozgrzałam do 190°C. 
5. Wstawiłam do niego zamarynowane mięso, które pod przykryciem piekłam 40 minut. 
6. Po upływie tego czasu wyjęłam naczynie, zdjęłam przykrycie i zalałam kurczaka 200 ml mleczka kokosowego. Wstawiłam ponownie do piekarnika i zapiekałam kolejne 15 minut bez przykrycia.

przepis: Ósmy Kolor Tęczy