Omlet z mąki kokosowej - gluten free


Składniki:

- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru cukru albo ksylitolu
- 30 g maki kokosowej
- szczypta soli
- 0,5 łyzeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- olej kokosowy do smażenia
- owoce

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C.
2. Białka ze szczyptą soli ubiłam na sztywną pianę. Miksując dodawałam ksylitol. Stale ucierając wkładałam po jednym żółtku.
3. Do ubitego białka wsypałam przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszałam.
4. Na patelni roztopiłam odrobinę oleju kokosowego, wlałam masę. Na jej wierzchu ułożyłam owoce i smażyłam około 3 minut.
5. Patelnię wstawiłam do piekarnika na blisko 10 minut. Kiedy omlet był gotowy wyciągnęłam go z piekarnika i przełożyłam delikatnie na talerz.


1 komentarz