Do wykonania tego dania zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na instagramie na profilu mniammniam_bezglutenu
Składniki:
- szklanka ryżu (użyłam ryż brązowy)
- pół dyni piżmowej
- 1 por
- 250 dag szpinaku
- 1/2 czerwonej papryki
- sól do smaku
- szczypta szafranu namoczona w łyżce wrzątku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki startego parmezanu
- łyżka koperku
- łyżka pietruszki
- szczypta chili
- łyżka masła do smażenia
- kilka krewetek
Przygotowanie:
1. Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Dynię obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
3. Na łyżce masła poddusiłam razem z przyprawami pokrojonego w plasterki pora. Dodałam dynię i dolałam 2/3 szklanki wody. Pod przykryciem gotowałam 10 minut. Dolałam szafran i mleko i gotowałam następne 10 minut.
4. Na oddzielnej patelni podsmażyłam razem z natką pietruszki, chili i czosnkiem krewetki.
5. Dodałam pozostałe składniki, ugotowany ryż i krewetki. Wszystko delikatnie wymieszałam i przełożyłam do żaroodpornego naczynia.
6. Piekłam 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz