Ciasto na naleśniki czekoladowe



Polecam przepis na łatwe naleśniki czekoladowe. 
Sprawdzają się na śniadanie, lunch, deser czy podwieczorek. Wypełniam je w dowolny sposób na przykład bitą śmietaną, świeżymi owocami, nutellą, dżemem, masłem orzechowym lub po prostu wcinam je oprószone cukrem pudrem!

Składniki:

- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki zimnej wody, najlepiej gazowanej
-  1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 łyżki stopionego masła lub oleju

Przygotowanie:

1. Jajka, wodę, mleko, mąkę, kakao, cukier, sól i wanilię miksowałam do uzyskania gładkiej masy o konsystencji kwaśnej śmietany. Dodałam roztopione masło i mieszałam jeszcze przez kilka sekund.
Wstawiłam do lodówki na 15-30 minut.
2. Patelnię rozgrzałam posmarowałam cieniutko olejem. Wlałam łyżką wazową
ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej
powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika była sucha, odwracałam go na drugą stronę.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz