Błyskawiczne ciasto, które wszystkim smakuje. Powinny szczególnie pokochać je osoby będące na diecie bezglutenowej.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 150 g wiórków kokosowych + łyżka do oprószenia ciasta
- 180 g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuściłam wraz z masłem w kąpieli wodnej.Wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia.
2. Cztery żółtka i jedno całe jajko utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę, wiórki kokosowe i wymieszałam.
3. W drugim naczyniu ubiłam na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodałam partiami pianę do czekoladowej masy i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką.
4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarowałam masłem, a na spód wysypałam mielone migdały.
5. Ciasto przełożyłam do tortownicy. Piekłam 35-45 minut w 170°C. Studziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach.
6. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe oprószyłam wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz