Super smaczna szparagowa sałatka z pomidorami i gorgonzolą (dla chętnych)
skropiona sosem winegret. Jej przygotowanie wymaga niewielu
składników, ale ma mocny smak.
Kiedy ją zrobiłam nie byłam w stanie przestać jeść!
Składniki:
-
pęczek szparagów (około 500 g)
-
około 20 dag pomidorków cherry
-
1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
-
garść krojonych liści bazylii
-
1/2 szklanki pokruszonego sera gorgonzola (opcjonalnie)
-
łyżka uprażonych pestek dyni
-
1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
-
2 łyżeczki soku z cytryny
-
2 łyżeczki musztardy Dijon
-
1/2 łyżeczki koszernej soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1.
Do wysokiego garnka wlałam wodę, dodałam łyżeczkę cukru i
odrobinę masła.
2.
Szparagi umyłam i odłamałam ich twarde końcówki.
3.
Zagotowaną w garnku wodę posoliłam i włożyłam do niego
szparagi, które gotowałam około 4-6 minut.
4.
Szparagi wyjęłam z garnka i przelałam zimną wodą.
5.
Do głębokiej miski włożyłam pokrojone pomidorki, awokado, liście
bazylii i szparagi.
6.
W kubku wymieszałam oliwę z cytryną, musztardą Dijon, odrobiną
soli i pieprzem.
7. Gotowy sos wlałam do miski z warzywami i
delikatnie, ale staranie wymieszałam tak aby pokryć nim wszystkie
składniki. Na koniec dodałam pestki dyni. Smak sałatki można
podrasować serem gorgonzola.
Świetny przepis! :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń