Przepis na makaron, który przypomina mi smak dzieciństwa.
Kiedyś dodawałam do niego papryczkę chili, ale że mój syn nie lubi ostrych
smaków, czasami dodaję sobie na talerzu, kroplę tabasco.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku zgniecione albo posiekane
- 500 g passaty pomidorowej albo obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- puszka 240 gramów tuńczyka w sosie własnym
- 300 g ulubionego makaronu
Przygotowanie:
1. Rozgrzałam olej na średnim ogniu. Dodałam cebulę, którą szkliłam około pięć minut. Kiedy zrobiła się przezroczysta
dołożyłam czosnek i smażyłam jeszcze przez minutę.
2. Wlałam passatę albo pomidory i wszystko wymieszałam.
3. Dodałam odsączonego tuńczyka i mieszałam, aż tuńczyk się rozpadł. Gotowałam przez około 15 - 20 minut.
4. Makaron ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowy odcedziłam i połączyłam z przygotowanym
sosem.
5. Podałam od razu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz