Sałatka kuskus ze śliwkami i orzechami


Produkty:

- 1 szklanka kuskus
- wrząca woda
- 30 dkg dojrzałych, słodkich śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki, albo w kostkę (węgierki)
- 15 dkg włoskich orzechów
- 1 duża, pokrojona w kostkę, czerwona papryka
- 1 duża, pokrojona w kostkę, żółta papryka
- 3 posiekane dymki lub 2 małe cukrowe cebule
- 3 łyżki oleju lnianego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego 
- 3 łyżki balsamico (zamiast balsamico, można ograniczyć się tylko do białego octu winnego, wtedy dajemy go 1/4 szk)
- 2- 3 łyżki miodu
- 0,25 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawiam na kilka minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Po tym czasie kuskus rozdrabniam widelcem i odstawiam do wystygnięcia.
2. Schłodzoną kaszę mieszam w misce z paprykami, śliwkami, pokruszonymi orzechami i cebulką.
3. Oleje, ocet, miód i sól mieszam w małej miseczce. Takim sosem polewam kaszę. Całość przykrywam i przed podaniem, na godzinę, wkładam do lodówki.


3 komentarze