Tagliatelle z tuńczykiem, cukinią i suszonymi pomidorami

Produkty:

- około 200 g makaronu (ugotowałam tagliatelle)
- 1 średnia cukinia
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 6 suszonych pomidorów ze słoika
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz, oregano do smaku
- parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:                   

1. Makaron wrzucam do osolonej, wrzącej wody i gotuję według wskazówek na opakowaniu (w moim przypadku 8 minut)
2. W tym czasie myję cukinię, kroję ją w 4 cm słupki i wraz z przeciśniętym czosnkiem (lub drobno posiekanym) grilluję na patelni (bez tłuszczu) lub w rozgrzanym, ustawionym na opcję grillowanie, piekarniku. Grillowanie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut. Grillując mieszam cukinię aby się nie przypaliła. Kiedy jest gotowa, przykrywam ją folią aluminiową, lub pozostawiam w wyłączonym piekarniku aby nie wystygła.
3. Cebulę kroję w cienkie piórka i szklę na oleju z suszonych pomidorów. Dodaję tuńczyka, mieszam i smażę kilka minut, na koniec dorzucając pokrojone w kawałki pomidory, grillowaną cukinię, którą chwilę wcześniej delikatnie posoliłam, i przyprawy. Całość jeszcze raz delikatnie mieszam.
4. Ugotowany al dente makaron odcedzam, a do garnka w którym się gotował dodaję warzywa z tuńczykiem i odcedzony makaron.
5. Garnek przykrywam pokrywką i energicznie nim potrząsam w celu połączenia wszystkich składników.
6. Makaron nakładam na talerze i chętnym posypuję tartym parmezanem, mimo iż włoska szkoła mówi, że do makaronu z rybą nie dodaje się parmezanu!


Brak komentarzy

Prześlij komentarz