Sernik cappuccino

Składniki na spód:


- 1,5 szklanki drobno posiekanych migdałów, orzechów włoskich i laskowych
- 2 łyżki cukru
- 50 g roztopionego masła


Przygotowanie:


1. piekarnik rozgrzewam do 160 stopni.
2. Orzechy, cukier i masło mieszam. Tak przygotowaną masę rozprowadzam w tortownicy o średnicy 23 cm. Piekę 10 minut, wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostygnięcia.Temperaturę piekarnika zwiększam do 230 stopni.


Składniki na masę:                     


- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki
- 4 duże jajka od szczęśliwej kury
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 0,25 łyżeczki cynamonu
- 0,25 szklanki wrzącej wody


Przygotowanie:


1. Twaróg, cukier i mąkę miksuję do uzyskania masy. Dodaję pojedynczo jaja, dokładnie miksując całość po dodaniu każdego z nich. Następnie wlewam śmietanę i wszystko mieszam.
2. Kawę i cynamon rozpuszczam we wrzącej wodzie, studzę, a następnie stopniowo dodaję do masy serowej. Wszystko miksuję i wlewam na spód ciasta. 
3. Piekę 10 minut, po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszam do 120 stopni i piekę godzinę.
4. Ciasto oddzielam od krawędzi tortownicy i pozostawiam do ostygnięcia. Schładzam. 


Sernik można podać udekorowany bitą śmietaną* i ziarnami kawy.


Dekoracja (opcjonalnie):


- śmietana 36 % (100 g)
- 3- 4 łyżki cukru pudru


Schłodzoną śmietanę ubijam mikserem. Gdy śmietana nieco zgęstnieje dodaję do niej cukier puder. Śmietanę ubijam na sztywno, czyli tak, aby nie wypadła  z miski, gdy przekręcam ją do góry nogami.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz