Kabaczek faszerowany

Składniki:

- 1 okrągły kabaczek
- 20- 25 dag ulubionej kiełbasy
- 1 duża posiekana, cukrowa cebula
- 2 słodkie jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami i pokrojone w kostkę
- 0,25 szklanki rodzynek
- 0,25 szklanki suszonych żurawin
- 0,25 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki posiekanych orzechów pekan
- 0,25 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

1. Kabaczka myję, suszę, przecinam poprzecznie na pół. Na dole każdej połówki wycinam mały plasterek tak, żeby kabaczek mógł stać w pozycji pionowej.
2. Połówki kabaczka owijam folią aluminiową i kładę na blachę miąższem do dołu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 50 minut.
3. W tym czasie kroję w kostkę kiełbasę, którą umieszczam na rozgrzanej, nie przywierającej patelni. Smażę  na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, kilkanaście minut. Kiełbasę zdejmuję z patelni i odsączam z tłuszczu.
4. Na patelnię kładę cebulę, jabłka, rodzynki, żurawiny i tymianek, mieszam często aż jabłka zmiękną. Smażę 8- 10 minut, na koniec dodając orzechy pekan.
5. Kabaczka wyjmuje z piekarnika, dużą łyżką usuwam z niego pestki, które wyrzucam, oraz miąższ, który mieszam w salaterce z usmażoną kiełbasą i pozostałymi składnikami farszu.
6. Gotowym farszem wypełniam połówki kabaczka, polewam syropem klonowym i piekę (bez przykrycia), aż wierzch będzie lekko rumiany, czyli około 15 minut.

1 komentarz