Sałatka z pieczonej papryki i pomidorów

Składniki:

- 3 strąki czerwonej papryki
- 6 dużych podłużnych pomidorów
- pół łyżeczki płatków suszonego chili
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki lub posiekana w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka oliwek zielonych i czarnych do dekoracji
- łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do temperatury 220 stopni. Paprykę ułożyłam na blasze i piekłam, od czasu do czasu odwracając, przez 10 minut. Na blachę położyłam pomidory i piekłam jeszcze 5 minut.
2. Upieczone strąki papryki włożyłam do plastikowego woreczka, zamknęłam go i odłożyłam. Pomidory odłożyłam do ostygnięcia.            
3. Zdjęłam skórkę z pomidorów, pokroiłam je na duże kawałki, włożyłam je do salaterki. Zdjęłam też skórkę z papryki, usunęłam nasiona i łodygi, strąki pokroiłam na kawałki podobnej wielkości jak przed chwilą pomidory i odłożyłam do salaterki.
4. Wsypałam płatki chili, cebulę, czosnek, skórkę cytrynową. Wlałam sok z cytryny. Dodałam natkę pietruszki, starannie wymieszałam. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, skropiłam oliwą, dodałam oliwki. Podałam w temperaturze pokojowej.

2 komentarze