Ciasteczka orzechowe z płatkami owsianymi


Składniki:

- 250 g masła
- 4 łyżki miodu
- 0,75 szklanki brązowego cukru
- 2,5 szklanki pszennej mąkki
- 0,75 szklanki płatków owsianych
- 0,25 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g pokrojonych orzechów włoskich
- kilkanaście kostek białej czekolady

Przygotowanie:

1. w garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło z miodem i cukrem. Kiedy masło i kryształy cukru się roztopią, a wszystkie składniki połączą wyłączam ogień.
2. w dużej misce mąkę mieszam z płatkami owsianymi, przyprawą do piernika i orzechami. Wlewam masło z cukrem i miodem, mieszam aż składniki się połączą.
3. Na blasze układam papier do pieczenia, na którym rozprowadzam ciasto. Wyrównuję jego powierzchnię i wtykam w nie kawałki czekolady.
4. Blachę z ciastem wkładam do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, piekę 20 minut.
5. Gotowe, ostudzone ciasto, kroję na porcje, tak aby w każdej znalazł się kawałek czekolady.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz