Ricotta z kawą


Składniki:

- 400 g sera ricotta
- 50 g drobno zmielonej kawy
- 4 łyżki cukru
- łyżka słodkiego, mocnego alkoholu np. amaretto, może być również brandy

Przygotowanie:

1. Dokładnie ucieram ser ricotta do uzyskania kremowej konsystencji.
2. Dosypuję kawę, cukier i alkohol, mieszam.
3. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przekładam uzyskany krem do pucharków i wstawiam na 3 godziny do lodówki.
4. Przed podaniem możemy posypać deser słodkim kakao albo cukrem pudrem.

4 komentarze

  1. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszystko, co kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa ♥ z ricottą ♥ - najlepsze połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sylwestra ricottę wykorzystaliśmy do kruchych babeczek. Dodaliśmy do niej suszone śliwki - połączenie sprawdziło się. Kawowy duet kusiiii:)

    OdpowiedzUsuń