Składniki:
- 2 rózgi makaronu soba
- półtorej czerwonej papryki
- 20 dag krewetek obranych i bez ogonków
- 2 cm kawałek imbiru
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- łyżka oleju sezamowego
- listki natki pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki uprażonego na patelni sezamu
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni, ustawiając w nim funkcję grila.
2. Paprykę kroję na ćwiartki, usuwam pestki i białe błony. Układam ją skórą do góry na wyłożonej papierem do pieczenia górnej półce piekarnika. Piekę je 10 minut, do tego czasu skórka lekko się przypali i będzie łatwiej ją obrać.
3. Paprykę wyjmuję z piekarnika, obieram i kroję w paski.
4. W międzyczasie makaron gotuję we wrzątku 5 minut, przelewam zimną wodą, odcedzam.
5. Czosnek obieram i miażdżę w wyciskarce.
6. Obrany imbir trę na dużej tarce.
7. W woku albo na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią czosnek i imbir, smażę około trzech minut stale mieszając i pilnując aby nic się nie przypaliło.
8. Dodaję paprykę, krewetki i smażę następne 2- 3 minuty. Doprawiam sosem ostrygowym, olejem sezamowym. Wkładam ugotowany makaron i całość dokładnie mieszam.
9. Zdejmuję z ognia, nakładam na talerze, posypuję uprażonym sezamem i natką albo kolendrą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz