Kokosanki z płatkami owsianymi

Składniki:

- 8 łyżek masła
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki białego cukru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 jajko
- szklanka pszennej mąki
- szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
- szklanka płatków owsianych górskich
-  1,5 szklanki wiórków kokosowych
- łyżeczka sody oczyszczonej (pominęłam)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Masło, oba rodzaje cukrów oraz ziarenka wanilii dokładnie zmiksowałam. Wbiłam jajko i utarłam, aż masa zrobiła się gładka i puszysta.
3. Do masy dodałam pozostałe składniki. Całość połączyłam mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
4. Blachę wyściełałam pergaminem i łyżeczką kładłam na niej porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępu. 
5. Piekłam 12 minut na złoty kolor.
6. Gotowe kokosanki zdjęłam z blachy i ostudziłam.


przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia, numer 1/2013

2 komentarze