- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- 80 g masła + odrobina do smarowania tortownicy
- niepełna szklanka cukru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki maślanki
- otarta skórka z cytryny
- cukier puder do posypania- opcjonalnie
- owoce (maliny, jagody, borówka amerykańska, poziomki)- opcjonalnie
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszałam z proszkiem i solą.
2. Mikserem ubiłam masło, dodałam cukier i cały czas miksowałam. Po kolei wbijałam jajka.
3. Kiedy masa stała się jasnokremowa i puszysta dodałam część mąki, część maślanki, następnie resztę mąki i resztę maślanki, skórkę cytrynową.
4. Cały czas intensywnie miksowałam, aż ciasto miało gładką, rzadką konsystencję.
5. Wlałam masę do tortownicy nasmarowanej masłem.
6. Piekłam w piekarniku (180 st. C) przez 1 godz. i 10 minut. Posypałam cukrem pudrem.
* na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej "Wysokie Obcasy" numer 29, 26 lipca 2014
Brak komentarzy
Prześlij komentarz