Składniki na 4 porcje:
- 900 g miąższu arbuza (bez pestek)
- 300 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
- sok z cytryny albo limonki
- czubate łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru
Do podania: posiekane orzeszki pistacjowe, ser feta, grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Arbuza kroję w dużą kostkę, wyłuskuję z niego pestki i razem z obranymi, umytymi i osuszonymi truskawkami umieszczam w blenderze.
2. Dodaję posiekane liście mięty, sok z cytryny oraz obrany, starty na tarce, imbir.
3. Miksuję partiami na najniższych obrotach, tak aby pozostałe malutkie kawałki owoców.
4. Chłodnik na kilka godzin przed podaniem umieszczam w lodówce aby dobrze się schłodził.
Podaję z którymś z wymienionych dodatków, choć równie dobrze smakuje bez nich.
* przepis na podstawie "Kwestii Smaku"
Brak komentarzy
Prześlij komentarz