Chłodnik z arbuza i truskawek


Składniki na 4 porcje: 
 - 900 g miąższu arbuza (bez pestek) 
- 300 g truskawek (opłukanych, bez szypułek) 
- sok z cytryny albo limonki 
- czubate łyżki posiekanej świeżej mięty 
- 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru 

 Do podania: posiekane orzeszki pistacjowe, ser feta, grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Arbuza kroję w dużą kostkę, wyłuskuję z niego pestki i razem z obranymi, umytymi i osuszonymi truskawkami umieszczam w blenderze. 
2. Dodaję posiekane liście mięty, sok z cytryny oraz obrany, starty na tarce, imbir.
3. Miksuję partiami na najniższych obrotach, tak aby pozostałe malutkie kawałki owoców.
4. Chłodnik na kilka godzin przed podaniem umieszczam w lodówce aby dobrze się schłodził.
Podaję z którymś z wymienionych dodatków, choć równie dobrze smakuje bez nich.

* przepis na podstawie "Kwestii Smaku"

Brak komentarzy

Prześlij komentarz