- 200 g zimnego masła
- 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie z owoców:
- 400 g umytych jagód 1
- 200 g obranej, umytej czerwonej porzeczki
- łyżka mąki pszennej
Składniki na bezę:
- 4 białka
- szklanka cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, drobno pokrojone masło, żółtka i śmietanę.
2. Szybko zagniotłam ciasto i podzieliłam je na dwie części.
3. Jedną z nich owinęłam w folię spożywczą i umieściłam w zamrażalce.
4. Drugą część ciasta wyłożyłam równomiernie na blasze wyścielanej papierem do pieczenia.
Przygotowanie bezy:
5. Białka ubiłam na sztywna pianę. Stopniowo dodawałam do niej cukier. Na końcu delikatnie połączyłam z wiórkami kokosowymi.
6. Na ciasto w blasze rozsypałam równomiernie połowę jagód i całą porcję porzeczek. Owoce oprószyłam łyżką mąki i wysypałam pozostałe jagody. Na owocach ułożyłam kokosową pianę.
7. Na pianę rozkruszyłam równomiernie pozostałe ciasto, które wyjęłam z zamrażalki.
8. Do nagrzanego do 180 stopni C wstawiłam blachę z ciastem, które piekłam na najniższym poziomie piekarnika 60 minut.
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńzjadłabym:D
OdpowiedzUsuń