- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną albo piwem)
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.
- 500 g ricotty
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 300 - 400 g jagód ( użyłam świeżych)
- syrop z agawy albo klonowy (opcjonalnie)
1. Serek ricotta miksuję z cukrem i cukrem z wanilią.
2. Dodaję jagody i całość delikatnie mieszam albo miksuję na najniższych obrotach.
3. Masą smaruję naleśniki. Zwijam je w rulon albo składam w trójkąty i polewam syropem z agawy albo klonowym.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz