Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

- 30 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1/3 szklanki piwa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
-  ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- szczypta pieprzu
- 2,5 szklanki mąki + odrobina do posypania stolnicy
- pomidorki koktajlowe
- 0,5 szklanki startego parmezanu albo kulka sera mozzarella (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie z dodatkiem piwa. Odstawiłam na 10 minut aż się spieniły.
2. Po 10 minutach dodałam do nich łyżkę oliwy cukier, sól, pieprz, wszystkie zioła, posiekany drobno ząbek czosnku i mąkę.
3. Drewnianą łyżką połączyłam wszystkie składniki.
4. Przełożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę i przez 10 minut ugniatałam je, aż stało się elastyczne.
5. Gotowe przełożyłam do wysmarowanej oliwą miski, przykryłam lnianą, czystą ściereczką albo folią spożywczą i w ciepłe miejsce odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. 
6. Po upływie godziny ciasto  lekko ugniotłam i pozostawiłam jeszcze na 10 minut.
7. Formę do pieczenia wysmarowałam oliwą i przełożyłam do niej ciasto. Zostawiłam pod przykryciem na następne 30 minut.
8. Zrobiłam palcami kilka wgnieceń w cieście, posmarowałam je pozostałą łyżką oliwy i ułożyłam na nim pomidorki koktajlowe. Przed wstawieniem do piekarnika posypałam parmezanem.
9. Focaccię piekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

* przepis Kukbuk



1 komentarz

  1. Pogoda niezbyt dobra na uruchamianie piekarnika, ale są rzeczy dla których można się poświęcić ;) na pewno drożdże będą świetnie rosły. Ciekawy jest udział piwa w cieście.

    OdpowiedzUsuń