Omlet z jagodami i bitą śmietaną

Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- garść jagód (umytych, oczyszczonych)
- 100  śmietany 36%
- odrobina masła do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiałam do miseczki.
2. Białka oddzieliłam od żółtek.
3. Na wysokich obrotach miksera, białka ubiłam z odrobiną soli, na sztywną pianę. Zmniejszyłam obroty, dodałam żółtka, a po chwili mąkę. Miksowałam jeszcze kilkanaście sekund.
4. Rozgrzaną patelnię ( średnica 18 cm) natłuściłam odrobiną masła. Wyłożyłam masę i na wolnym ogniu smażyłam omlet około 3- 4 minut. Po tym czasie przekręciłam go na drugą stronę i smażyłam 2 minuty.

5. Śmietanę razem z cukrem wanilinowym i pudrem ubiłam na sztywno, uważając jednocześnie, aby jej "nie przebić".
6. Gotowy omlet wyłożyłam na talerz, rozprowadziłam na nim ubitą śmietanę i jagody.

1 komentarz