Zupa z pietruszki i gruszki


Składniki:

- kilogram obranego i pokrojonego w plastry korzenia pietruszki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 dojrzała gruszka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- garść uprażonych i posiekanych migdałów

Przygotowanie:

1. W dużym rondlu rozgrzewam olej. Umieszczam w nim pokrojoną pietruszkę i podsmażam 5 minut.
2. Dodaję obraną, pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną gruszkę, smażę kolejne 5 minut.
3. Dodaję bulion, skórkę z cytryny i tymianek. Gotuję 15 minut, aż pietruszka będzie miękka.
4. Miksuję w blenderze na gładki krem. Doprawiam gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę podaję posypaną migdałami i pieprzem. Można dodać do niej listki tymianku.

Kuchnia 10/2013

2 komentarze