Chleb na drożdżach z orzechami, cukinią i ziemniakami

Składniki:

- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 30 g świeżych, pokruszonych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 50 g stopionego masła
- 3 łyżeczki soli
- 200 g ugotowanych ziemniaków, startych na grubej tarce
- 150 cukinii obranej i startej na drobnej tarce
- 100 g grubo pokrojonych orzechów laskowych
- masło i mąka do formy

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku.
2. Do misy wsypałam mąkę, zrobiłam w niej dołek, do którego wlałam rozpuszczone drożdże. Posypałam odrobiną mąki z brzegów dołka, przykryłam i odstawiłam na 30 minut, aż drożdże spieniły się.
3. Po pół godzinie do miski z mąką i z drożdżami dodałam pozostałe składniki. Wyrobiłam ciasto, które jest ciężkie i klejące się, przykryłam ściereczką zwilżoną w ciepłej wodzie i odstawiłam czekając, aż zwiększy swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto szybko zagniotłam, napełniłam nim natłuszczoną formę, przykryłam i znowu czekałam około 30 minut, aż wyrośnie.
5. Wierzch chleba oprószyłam mąką.
6. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni C, wstawiłam do niego, na najniższą półkę chleb. Piekłam 10 minut, po tym czasie temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 180 stopni C i piekłam 40 minut.
7. Gorący chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.





1 komentarz