Crumble z gruszkami

Składniki:

- 2 słodkie gruszki
-  0,5 łyżeczki mielonego kardamonu, 
- łyżka brązowego cukru
- 40 g masła, 
- 40 g cukru pudru, 
- 80 g mąki, 

- garść  posiekanych orzechów włoskich 

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni C.
2. Gruszki obrałam ze skóry,pozbyłam się gniazd nasiennych i pokroiłam na kawałki. 
3. Pokrojoną gruszkę umieściłam w małych naczyniach żaroodpornych. Oprószyłam kardamonem i brązowym cukrem.
4. Zimne, pokrojone na kawałki, masło wymieszałam rękami z mąką, cukrem pudrem i orzechami. 
5. Kruszonką posypałam owoce. 
6. Wstawiłam do piekarnika, piekłam około 15 minut. Podaję na ciepło.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz