Paella z jesiennymi warzywami


Składniki:

- 1/2 cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 fenkuł ( w przepisie jest 1/2 fenkułu)
- ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 600 ml bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina (można pominąć, ale w miejsce wina daję wtedy więcej bulionu)
- szczypta nitek szafranu
- 150 g ryżu arborio
- sól
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Siekam cebulę. Smażę ją na oliwie około 5 minut.
2. Do cebuli wrzucam pokrojone w cienkie paski papryki i fenkuła. Smażę 8 minut. Pod koniec smażenia dodaję posiekany czosnek.
3. Kiedy warzywa są miękkie dodaję do nich liść laurowy, chili i wędzoną paprykę. Dolewam wino, mieszam i gotuję 2 minuty. Zestawiam z ognia.
4. W dużym rondlu podgrzewam bulion, rozpuszczam w nim szafran i dodaję ryż. Gotuję 20 minut na małym ogniu bez przykrycia, delikatnie mieszam od czasu do czasu, aż ryż wchłonie cały bulion.
4. Ryż mieszam ze smażonymi warzywami, doprawiam solą i przekładam na półmisek.
5. Na wierzch kładę połówki pomidorków koktajlowych, oliwki i pokrojone w paski suszone pomidory, przykrywam na 5 minut.
6. Posypuję natką, doprawiam pieprzem.

"Kuchnia" 10/2013

Brak komentarzy

Prześlij komentarz