Muffiiny z gruszką


Składniki:

- 250 g mąki pszennej 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 150 g drobnego cukru 
- 75 g jasnego brązowego cukru + do posypania babeczek przed pieczeniem 
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 140 ml jogurtu naturalnego, maślanki lub śmietany 
- 125 ml oliwy albo oleju 
- łyżka miodu 
- 2 jajka 
- 3 obrane i pokrojonych w niedużą kostkę gruszki (300- 350 g)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. W dużym naczyniu wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, oba rodzaje cukru i imbir.
3. W drugiej misce wymieszałam składniki mokre: jogurt, oliwę, miód i roztrzepane jajka. 
4. Mokre składniki połączyłam z suchymi, wymieszałam. Dodałam pokrojone gruszki i raz jeszcze wymieszałam.  5. Na blasze ułożyłam formę ze specjalnymi otworami do muffin, (można użyć foremki do babeczek), którą wyściełałam specjalnymi papilotkami do muffinek, najlepiej tłuszczoodpornymi.
6. . Przełożyłam łyżką ciasto do foremek, posypałam brązowym cukrem. (Foremki powinny być całkowicie wypełnione).
7. Piekłam przez 20- 25 minut. 

2 komentarze

  1. Robiłam z przepisu Nigelli podobne. Smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, pyszne! właśnie upiekłam, jednak w 180 stopniach i nie są tak przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń