Ciasto na naleśniki bezglutenowe

Składniki:

- 500 ml mleka roślinnego (np. migdałowego albo sojowego)
- 2 jajka
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g maki kukurydzianej
- 40 g maki ryżowej
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- olej do smażenia ( używam kokosowy)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na 15- 30 minut do lodówki. ( jeśli ciasto jest za gęste dodaję do niego wodę i dokładnie mieszam)
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.


1 komentarz