Składniki:
- 110 g masła
- 200 g cukru trzcinowego albo białego
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g niesolonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
1. Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Wbiłam jajko i utarłam, aż masa zrobiła się jednolita i kremowa.
2. Dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszałam mikserem na najniższych obrotach.
3. Wsypałam orzeszki, wymieszałam łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście.
4. Porcje ciasta ( 1 łyżka) położyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo ciastka odrobinę wyrastają.
5. Piekłam 10- 15 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, na złoty kolor.
"Kuchnia" 10/2013
Brak komentarzy
Prześlij komentarz