- 1,25 szklanki zielonej albo brązowej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki kozieradki
- 0,25 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki mielonych goździków
- 0,25 łyżeczki chili
- 2 łyżki świeżej albo łyżka suszonej natki pietruszki + natka pietruszki do podania
- 1- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia
- 2- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 0,5 cytryny
- sól
- czarny pieprz
- opcjonalnie można dodać czerwoną paprykę, 2 łodygi selera naciowego albo kilka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroiłam w kostkę, a czosnek posiekałam.
2. W garnku rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Dusiłam 2- 3 minuty.
3. Dodałam soczewicę, wymieszałam,wlałam bulion i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu przez 40-45 minut.
4. Dorzuciłam pomidory i ponownie zagotowałam.
5. Dodałam natkę pietruszki, skórkę z cytryny i doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec wlałam sok z cytryny i zamieszałam.
Można zupę podać z natką pietruszki.
przepis z książki "Jadłonomia" Marty Dymek
Mniam, zjadłabym;)
OdpowiedzUsuń