Składniki na 2 porcje:
- 150 - 250 g makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 125 g boczku wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 300 g dyni (użyłam dyni makaronowej)
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki startego sera (pecorino, grana padano lub parmezanu)
Przygotowanie:
1. Makaron ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam zachowując 1/4 szklanki wody.
2. Na patelni na oliwie smażyłam przez około 3 minuty pokrojony na małe kawałki boczek.
3. Dodałam obrany i wyciśnięty przez praskę (albo posiekany) czosnek oraz obraną i pokrojoną w małą kostkę dynię. Doprawiłam solą i smażyłam przez około 10 minut, co chwilę mieszając.
4. Dodałam natkę pietruszki i smażyłam minutę. Wrzuciłam ugotowany makaron oraz wodę z makaronu, wymieszałam i gotować przez 2 minuty aż woda wyparowała.
5. Odstawiłam z ognia i odczekałam minutę żeby makaron lekko przestygł.
6. W miseczce roztrzepałam jajka z dodatkiem świeżo zmielonego pieprzu oraz startego sera (2 łyżki sera odłożyłam na koniec). Dodałam do makaronu i wymieszałam. Wyłożyłam do dwóch głębokich talerzy i posypałam odłożonym serem.
inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz