- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - szczypta soli
- 3/4 - 1 szklanka puree marchewkowego (upieczona lub ugotowana, a następnie zblendowana marchew)
do podania: prażone orzechy laskowe, włoskie lub pekany, syrop klonowy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki poza puree marchewkowym umieściłam w rondelku i gotowałam kilka minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając.
2. Kiedy płatki stały się miękkie dodałam puree marchewkowe. Wymieszałam i gotowałam kolejne 2 - 3 minuty.
Gorącą owsiankę podaję z uprażonymi orzechami i większą ilością syropu klonowego lub miód.
przepis: Jadłonmia
genialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńidealne na jesienne śniadanie w chłodny poranek!
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Uwielbiam owsianki
OdpowiedzUsuń