- 300 ml mleka kokosowego
- 30 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
- olej albo masło do smażenia
do podania: cukier puder, dżem pomarańczowy, banany, sos karmelowy
Przygotowanie:
1. Do garnka wlałam mleko kokosowe, dodałam pokrojone w kostkę masło i mieszając podgrzewałam na małym ogniu aż się rozpuściło.
2. Przelałam do miski, dodałam przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, cukier, skórkę z pomarańczy i żółtka. Zmiksowałam.
3. W oddzielnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
4. Delikatnie połączyłam zawartość dwóch misek.
5. Rozgrzałam patelnię i rozsmarowałam na niej łyżkę oleju do smażenia lub łyżkę masła. Nakładałam po 2 łyżki ciasta i smażyłam na średnim ogniu po około 2 - 3 minuty z każdej strony. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i podać wybrane dodatki.
przepis: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz