- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- 3 ogórki małosolne
- 5 dużych rzodkiewek
- szczypiorek z dymką
Składniki na sos:
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Jeśli używam młodych to dokładnie je szoruję i gotuję ze skórą, jeśli mam stare to skórę obieram. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nierozgotowane.
2. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry albo w kostkę. W plastry kroję też rzodkiewki, siekam szczypiorek z dymką, ogórki kroję w kostkę.
3. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki.
4. Łączę majonez z jogurtem, dodaję posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i polewam gotowym sosem sałatkę. Na koniec całość delikatnie mieszam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz